AVARIA DE RÀDIO No hi ha emissió al 91.5 FM a causa d'una avaria tècnica. Podeu seguir la programació a través del web, app i Alexa.

Sant Cugat encara té 170 cobertes amb fibrociment: consulta el mapa de la ciutat

Del total de teulades amb fibrociment al país un 0,1% es concentra a Sant Cugat


  • Comparteix:

La Generalitat està aplicant el Pla nacional per a l'erradicació de l'amiant a Catalunya / Foto: Generalitat

La Generalitat està aplicant el Pla nacional per a l'erradicació de l'amiant a Catalunya / Foto: Generalitat

La Generalitat ha presentat aquest dilluns el Cens de Cobertes amb Fibrociment a Catalunya, que comptabilitza 122.460 les teulades on hi ha fibrociment i que ha de guiar en la lluita per l'erradicació de l'amiant. El mapa, que situa a Sant Cugat 170 teulades amb fibrociment, permetrà als municipis rastrejar l'existència d'amiant, la instal·lació del qual es va prohibir el 2001. Segons el mapa, elaborat per l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), del total de teulades amb fibrociment al país un 0,1% es concentra a Sant Cugat.

"Comencem a avançar, perquè aquest és un problema de salut pública, laboral i mediambiental", ha proclamat aquest dilluns la vicepresidenta del govern, Laura Vilagrà, sobre aquesta "eina de diagnosi". Vilagrà ha recordat que el govern té previst aprovar el el Projecte de llei d'erradicació de l'amiant de Catalunya, dins del Pla nacional per a l'erradicació de l'amiant 2023-2032.

El projecte no permet saber el percentatge d'amiant que hi ha en aquestes teulades, però amb el mapa, ajuntaments, empreses i particulars ho tenen més fàcil per saber allà on hi ha teulades fetes de fibrociment i procedir a saber si aquest conté o no amiant, i en quina proporció.

945 municipis tenen cobertes amb amiant

Les dades del mapa s'han obtingut amb un treball de camp d'un any de l'ICGC, basat en el rastreig aeri dels teulats de Catalunya amb sensors híper-espectrals per determinar la naturalesa de les cobertes. Les principals conclusions són que només 2 dels 947 municipis de Catalunya no tenen cap coberta amb aquest material: La Nau (Tarragonès) i Caldes d'Estrac (Maresme). La resta, en tenen tots, amb un total de 122.460 cobertes, 40 quilòmetres quadrats de superfície agregada i un pes total de 700.000 tones.

Els responsables han admès que el cens no permet dirimir el percentatge d'amiant en teulades i que el registre captura el fibrociment en cobertes, però no tot el fibrociment d'altres estructures constructives, baixants i canonades. En conjunt, es calcula que podria haver 4 milions de tones d'amiant a Catalunya. La prioritat serà la retirada de teulades amb amiant en més mal estat.

L'ICGC ha desenvolupat un visor obert a la ciutadania per consultar el nombre de cobertes amb aquest material per municipi i per secció censal (POTS VEURE'L AQUÍ). Pel que fa la distribució, si es posa el focus en les tones, les cinc primeres ciutats són Barcelona (17.716 tones); Terrassa (11.285 tones); Sabadell (10.934 tones); Lleida (9.317 tones) i Manresa (7.763 tones).

Finançament per la retirada de l'amiant

Per abordar la retirada de l'amiant, el Govern ha combinat dues línies de finançament. D'una banda, un ajut a la retirada per als ciutadans i empreses dotada amb 18 milions d'euros, i de l'altra, una línia de 32 milions d'euros en una convocatòria específica de substitució de l'amiant per plaques fotovoltaiques. Tot i no haver aprovat pressupost es repetirà aquesta convocatòria, ara dotada amb 10 milions.

El fibrociment a la comarca

Mirant les ciutats amb més de 50.000 habitants, Sant Cugat figura com el municipi amb menys presència de cobertes amb fibrociment. En primera posició apareixen les cocapitals Sabadell i Terrassa, seguides de Rubí, Cerdanyola i la nostra localitat.



Consulta AQUÍ les preguntes freqüents sobre l'amiant.


Laura Vilagrà

Durant molts anys, ciutadania, entitats i ajuntaments reivindiqueu la retirada d'amiant i ara passarem de les paraules als fets. És un tema de salut.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.